Category Archives: Uncategorized

Ruam selepas antibiotic

Seorang ibu membawa anak berumur 8 bulan, tidak pernah sakit sehingga sebulan yang lepas. Mendapat demam selsema . Demamnya terlalu tinggi maka ibu pun membawa anak ke hospital . Kena tahan wad. Diberikan paracetamol dan juga antibiotics IV. Selepas ini baby sudah baik demam dan pulih seperti biasa .

Benar ke?

Seminggu selepas baik, anak mula mendapat ruam dimuka. Pergi doktor diberitahu ini food allergy. Jumpa paediatrician, paediatrician kata, bukan , ini eczema . Anak ini tidak pernah eczema sebelum ini . Ruam ini menjadi teruk selepas makan ayam dan telur. Anak ini sebelum ini pernah makan bahan yang sama tanpa kesan apa-apa.

Apa yang sudah jadi ?

Antibiotics mematikan gut bakteria dan ini akan menyebabkan pembiakan candida dalam usus. Candida adalah juga penghuni usus yang tidak menyebabkan penyakit kecuali bila bakteria baik mati . Bila bakteria baik mati, candida akan membiak tanpa kawalan dan ini menyebabkan usus mengalami radang. Maka terhasil leaky gut . Bila baby mengambil protin, protin akan dihazamkan sehingga menjadi asid amino dan asid amino masukki darah . Bila ada leaky gut, bahan protin yang belum hancur habis akan kedarah . Maka, bila bahan yang tidak cukup proces perkumuhan masukki darah, antibody akan terhasil terhadap protin tersebut makan terjadilah alahan pada makanan tersebut .

Apakah langkah yang perlu diambil untuk pulih ?

1. Bina semula gut bakteria dengan probiotic selama 5-7 hari
2. Di masa yang sama ambil prebiotic seperti Al Manna
3. Rawatan homeopathy untuk reverse balik leaky gut
4. Jika perlu oral nystatin untuk basmi candida dalam usus

YANG GUNA RAMBUT TU ADALAH RADIONICS BUKAN HOMEOPATHY

Saya telah menulis seperti dibawah ini dalam laman facebook fanpage saya, mulanya pada bulan Jun 2013.

Jumpa pesakit yang dirawat oleh seorang pengamal radionic. Pengamal guna rambut untuk tengok penyakit . Kata pengamal tidak ada kencing manis tapi tak buat pemeriksaan guna glucometer. Tidak lakukan casetaking, tidak tahu emosi mental dan sama ada pesakit alah sejuk atau panas. Saya buat pemeriksaan. Gula..random blood sugar 16 mmol/l. BP 200/120 mmhg. Walking time bomb! Pengamal mengaku dia homeopath. No ..saya kata bukan. Homeopath yang ada ilmu medical science mampu guna glucometer dan ambil BP. Bukan tilik guna rambut. Blood sugar tu amat tinggi. Buruk padahnya. pesakit dapat candidisis dan sentiasa haus serta banyak kencing. Lebih bahaya adalah risiko rosak kidney dan risiko stroke. Wahai para pengamal alternatif, tolong jangan rosakkan kesihatan pesakit sebab kamu kurang ilmu!

Selepas mendapat maklumbalas dari pembaca, termasuk pengamal radionics, ini penulisan susulannya .

Rupanya penulisan saya tentang pesakit Diabetes Mellitus yang tidak dikesan oleh pengamal yang gelarkan dirinya pengamal homeopathy tetapi sebenarnya mengamalkan radionic atau psionic telah menimbulkan kontroversi dikalangan pembaca! Mungkin saya perlu terangkan dengan lebih terperinci asal usul cara ini dan macam mana ia menjadi amalan dikalangan homeopath di Malaysia. Saya bercakapa sebagai seorang yang tahu dan boleh lakukannya dan bukan dari luar bidang .

 Pengalaman saya dengan cara ini timbul dari cadangan oleh Allahyarham Pak Mohamed Hj Yacob yang saya anggap salah seorang guru Homeopathy saya yang awal . Pada masa itu ilmu homeopathy saya belum lengkap dan saya membeli sebuat alat radioics keluaran Bruce Copen. Bruce Copen adalah kenalan Pak Mohammed . Nak pendekkan cerita, saya telah gunakan alat ini untuk rawat pesakit dan ada 2 kes awal yang berjaya dirawat, kalau nak ikutkan tidak patut boleh dirawat ( ie incurable dalam pendekatan perubatan moden) . 1. Kes liver cirrhosis, liver pesakit telah kecut dan rosak pulih semula 2. Kes rheumatoid arthritis 20 tahun, jari yang sudah bengkok lurus semula .

 Kenapa saya tinggalkan cara ini? Bila saya dapati ilmu homeopathy saya tidak berkembang dan saya menjadi malas untuk ambil sejarah pesakit dan telitikan asal usul penyakit dengan lebih rapi, serta tingkatkan ilmu materia medica, saya tinggalkan cara ini dan berusaha untuk tingkatkan kemahiran saya dalam homeopathy classic.

 Pengajian saya bawa saya ke US, India dan England dan saya berjaya mendalami ilmu Homeopathy Classic serta faham cara beberapa jenis cabang homeopathy yang ada .

 Dalam amatan saya tentang radionic ini, saya telah lihat pengamal radionic meninggal dunia awal . Semua allahyarham saya kenal dan dalam masa 15 tahun saya telah lihat 5 orang pengamal meninggal sebelum umur 50 tahun, seorang darinya dalam umur awal 30han.

 Bagi saya ini statistik yang tidak sepatutnya dan bukan kebetulan. Saya tinjau pula pengamal yang sudah melebehi 50 tahun dan masih sihat. Mereka ini ada amalan spiritual yang membantu kesihatan mereka . Amalan radionic menyebabkan pengamal guna tenaga diri dalam menilik penyakit dan sedikit sebanyak penyakit pesakit menjejas pengamal .

 Seperti yang saya sebut dilain-lain posting, tidak semua pengamal radionic tepat dalam tilikkannya dan ramai yang membuat diagnosis yang pelik-pelik.

 Contohnya ada pengamal yang membuat diagnosis brain tumour pada pengidap sakit kepala. Bila pesakit pergi buat MRI, tidak ada brain tumor dan pengamal berkata, brain tumour dalam peringkat awal, belum jadi dan tidak dapat dikesan melalui MRI. Bagi saya mungkin benar dan munkin tidak tapi diagnosis begini tidak beretika sebab menakutkan pesakit tanpa bukti yang nyata.

 Banyak lagi masaalah yang timbul dari pengamal radionic , ramai dari mereka hanya mengambil kursus hujung minggu selama beberapa kali dan sudah boleh membuka ‘klinik ‘ sedangkan untuk belajar homeopathy classic mengambil masa beberapa tahun.

 Bagi pengamal yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia dan memeriksa guna radionic, saya cadang anda buat pilihan, nak amalkan radionics dan keluar dari menjadi ahli Majlis dan masuk Persatuan elektronik atau nak jadi Homeopath dan tingkatkan kemahiran homeopathy anda. Pilihan satu lagi, daftar bawah dua disiplin ie perubatan homeopathy dan perubatan elektronic serta asingkan bilik rawatan dan terangkan dengan jelas jenis rawatan yang nak diberikan kepada pesakit . Barulah tidak melanggar etika perubatan dan pesakit pun tidak keliru yang mana satu homeopathy dan yang mana satu radionics.

 Baru- baru ini timbul gejala baru pula dimana pesakit yang berjumpa seorang ‘homeopath’ ditilik guna tangan pula dan ‘homeopath’ membuat diagnosis, ada gangguan spiritual atau jinn. Maka pesakit lagi bertambah keliru, saya ni jumpa homeopath ke jumpa bomoh. Saya pula, bab ini memang saya skeptik . Saya sendiri ada pengetahuan ‘gangguan ‘ dan rasakan kebanyakkan kes ‘gangguan ‘ yang didiagnos adalah teka teki perawat yang sebenarnya tak tahu sangat apa yang dia buat .

 Sekali lagi ini melanggar etika pendaftaran tempat merawat dimana pesakit perlu jelas jenis rawatan apa yang diterima.

 Tidak salah merawat secara spiritual dan tidak salah untuk gabungkan tapi beritahu pesakit, minta izin dulu, barulah betul dan berertika namanya .