HOMEOPATHY RAWATAN PSIKOLOGI

Ubat Homeopathy, tanpa dadah !
Ubat Homeopathy, tanpa dadah !

Ramai yang tidak faham bagaimana rawatan homeopathy boleh mengubat jiwa, menguatkan jiwa yang lemah dan menghilangkan perasaan sedih , mengubah watak yang baran, merawat anak anak yang bebal dan sebagainya.
Sebenarnya setiap penawar homeopathy ada profile emosi dan psikologinya tersendiri dan mampu mengubah watak dan perangai yang bermasalah.
Disini saya sekadar memberi beberapa contoh yang telah diambil dari kes kes yang benar benar berlaku sebagai illustrasi supaya dapat difaham skop rawatan homeopathy untuk merawat emosi dan mental.

Bagaimana penawar homeopathy boleh mengubat penyakit emosi?

Pertama ,mari kita lihat bagaimana perangai dibentuk. Boleh dikatakan bahawa setiap watak dicorak oleh pengalaman pengalaman sendiri sejak bayi lagi, malahan sejak dari didalam perut ibu lagi. Setiap yang berlaku kepada kita mempunyai kesan pada emosi. Didapati bahawa ` trauma ‘ kelahiran boleh membawa kesan keatas bayi. Pengalaman bayi sebelum ia mempunyai memori tentang nya pun boleh berkesan keatas emosi dan wataknya. ( Daniel Goleman – buku Emotional Intelligence)
Jika misalnya bayi berumur dua tahun telah mengalami keadaan terperanjat yang melibatkan seorang lelaki berjanggut tebal, mungkin bila dewasa, inidividu ini akan takut kepada semua orang yang berjanggut  tebal,. akan tetapi dia tidak akan faham kenapa dia takut.
Lebih lagi dari ini, katakanlah ayah dan ibu hidup susah melarat dan pernah dianiaya dan dengan ini mempunyai perasaan rendah diri dan juga, disebabkan perasaan susah ini telah membenci orang yang menindasnya. Keadaan psaikologi ayah dan ibu secara tidak langsung akan dirasai oleh anak tanpa diketahu sebab, maka mungkin dia akan benci orang tanpa  memahami kenapa dan dia juga akan berperasaan rendah diri seperti perasaan ibu ayah tanpa memahami dari mana perasaaan ini datang.

Inilah yang dinamakan ‘scripting’  dan sesuatu kaum boleh mewarisi perasaan perasaan nenek moyangnya. Mungkin di bumi Melaka misalnya, dimana telah hilang kuasa politik berkurun dahulu, budaya dijajah dan tunduk serta taat kepada pemimpin tidak kiralah betapa jahat sekalipun menular kuat didalam keturunan kita.

Maka lihat pulalah pada penawar homeopathy:

IODUM , misalnya adalah sesuai untuk kaum yang telah terpaksa berhijrah meninggalkan
kampung halaman dan terasa sebagai yang dibuang daerah dan berpegang kuat pada tradisi lama nya. Iodum amat sesai untuk pejuang yang di sisih kerana berpegang teguh pada prinsipnya.

ARNICA  penawar untuk trauma yang merangkumi trauma emosi serta fisikal.
Suatu kes saya, seorang isteri yang sering dipukul suami yang tidak bertanggung jawab ((abusive- domestic violence) maka dia datang didalam keadaan lebam-lebam serta sakit, saya telah memberinya Arnica untuk mengubat lebamnya, apa yang berlaku, rupanya Arnica telah merawat lebam jiwanya sekali dan dua minggu kemudian saya telah dapati wanita ini mempunyai jiwa yang lebih kuat yang telah menyebabkan dia dapat bertindak untuk melepaskan diri serta anak -anaknya dari suami yang kejam itu.Tidak dapat saya ceritakan betapa air mukanya telah mencerminkan kekuatan emosi yang telah berlaku didalam jiwanya. Maka Arnica salah suatu ubat mustahak untuk rawat domestic violence, verbal abuse dan juga sexual abuse.

NATRUM MUR adalah penawar yang boleh mengubati jiwa yang sering memendam rasa. Jiwa nat mur sering menyimpan perasaan sehingga sukar untuk menangis.Tangisan yang terpendam boleh menyebabkan selsema dan kahak atau lebih dari ini ; sakit perut, radang dan lain-lain.
Kes : Seorang pesakit saya mempunyai wajah yang kelihatan bermasaalah , dahinya berkerut dan pernah saya bertanya pada kawan yang datang dengan pesakit ini , adakah pesakit ini memarahi saya akan tetapi jawab kawannya ini tidak begitu, wajah kawan ini memang begitu sejak bertahun lamanya.
Pesakit saya ini telah mengalami kematian ibunya yang meninggal akibat cancer payudara
semasa pesakit ini masih sekolah rendah lagi. Hidupnya sejak kecil mengalami berbagai tribulasi sehinggakan  dia belajar memendam rasa.  Dia mengidap kahak dibelakang tekak dan sukar untuk mengandung. Setakat ini setelah diberi natrum mur, saya dapati dan ini telah diakui oleh suaminya, pesakitsaya ini sudah hilang kerut didahi, dan kelihatan berseri dan kahak dibelakang tekak sudahpun tiada. Tempuh rawatannya adalah dua bulan. Dia kelihatan tenang dan wajahanya mencerminkan jiwa yang tidak terbeban dengan masaalah. Dia seorang guru dan saya telah diberithau prestasi kerjanya yang memang baik telah bertambah cemerlang.

Penawar STAPHISAGRIA  juga memendam rasa akan tetapi pendam rasa staphisagria agak berbeza.
Selalunya ia timbul dikalangan isteri atau anak atau pekerja yang mempunyai suami atau
ibu/ayah, atau majikan yang garang. Si mangsa mempunyai geram yang  terpendam dan bertindak secara mogok atau sekali sekala terlepas geram, seperti gunung berapi.

Kes: Seorang isteri yang sering megidap migraine telah pulih dari penyakit yang telah timbul bebrapa bulan setelah ia berkahwin. Semasa saya merawatnya saya telah bertanya, apakah persaan anda tentang perkahwinan anda? Ia menjwab, saya terasa terperangkap tanpa jalan keluar! Suaminya kasar dan berang dan sering meluahkan perkataan perkataan yang kesat dan si isteri cuma berdiam diri bila dimarah. Malahan, didepan saya pun suaminya memarahi isteri nya dengan cara yang garang. Ia sering mogok dan buat kerja rumah tak betul dan ini menyebabkan sisuami
berrtambah marah. Setelah dirawat, hilang perangai mogok, bila suami marah , ia boleh balas dengan lembut dan lama kelamaan suami dapat ubah cara marahnya sebab mereka adalah pasangan yang faham Islam dan inginkan penyelesaian. Maka, si siteri belajar
bagaimana untuk meredakan marah suami bila dia mula dapat meluahkan persaannya yang telah lama berbuku.

Watak Ignatia pula dirundung sedih.Jiwa halusnya sering menerima nasib yang malang. Ignatia akan jauh cinta dengan orang yang mustahil berkahwin dengannya dan akan menangis dengan mudah dan hiba sekali. Akan selalu mengeluh. Memberi Ignatia kepada watak yang rindu orang yang jauh akan meguatkan jwanya dan akan memulih jiwa Ignatia!

NUX VOMICA  adalah penawar untuk orang pemarah dan garang. Orang yang memerlukan Nux Vom juga suka mengambil stimulant sama ada kopi, alkohol atau dadah.  Mereka jenis berjaga malam dan letih waktu pagi, sentiasa marah dan cepat melenting .

HEPAR SULPH adalah penawar bagi orang yang tersangat sensitif sama ada dalam emosi atau terhadap alam sekitar. Sedikit perubahan cuaca dia terjejas, sedikta salah perkataan dia marah .  Amat sukar berada di sisi orang yang memerlukan Hepar Sulph, kena sentiasa jaga pertuturan, salah sikit dia akan marah !

Demikian sedikit sebanyak profile psaikologi beberapa penawar.

Saya sendiri amat gemar mengakaji watak pesakit saya dan amat gembira apabila wajah murung dan tak bermaya bertukar menjadi bersemangat  dan tenang setelah dirawat dengan penawar yang tepat.

Diantara kesan penawar yang sesuai ialah pemulihan `emotional intelligence’ pesakit. Umpama nya seorang yang EQ( Emotinal Quotient) nya tinggi akan pandai mengatur kerja supaya kerja yang paling dibenci dibuat dahulu dan yang paling disukai dibuat kemudian. Anak saya sendiri telah kehilangan tata kerja yang sedemikan akan tetapi pulih sendiri setelah diberi penawar homeopathy yang sesuai dengan jiwanya.

Penawar homeopathi bukanlah `cure all’ dan maksud saya disini ialah setelah kita berusaha dengan daya upaya, dengan tarbiyyah zikir munajat dan dengan kefahaman untuk mengubah emosi, masih ada yang tidak dapat di ubah maka ada kemungkinanan Allah dengan segala rahmatnya telah mengajar manusia system rawatan yang berbentuk `spiritlike’ yang boleh merawat yang jiwa yang sakit..