HOMEOPATHY FIRST AID HOME KIT

Kit ubat homeopathy untuk rawatan  first aid boleh dibeli dari klinik homeopathy
Kit ubat homeopathy untuk rawatan first aid boleh dibeli dari klinik homeopathy

Di bawah ini sedikit keterangan tentang ubat homeopathy dan kegunaannya . Walaupun ubat homeopathy selamat digunakan dirumah tanpa preskripsi, nasihat dan ajaran dari pengamal adalah perlu untuk guna sendiri dirumah .
KECEDERAAN

ARNICA: Arnica adalah ubat yang terutama yang kita fikirkan apabila anak anak
terjatuH dan mengalami lebam. ia adalah penawar untuk kecederaan dengan bahan
yang tumpul. Arnica juga bolhe menghilangkan kesan terperanjat . Arnica boleh di
gandingkan dengan Aconite jika unsur terperanjat agak lebih . Kanak kanak yang
demam setelah jatuh bolhe diberi Aconite dan Arnica 200c atau 30c.

CALENDULA: Calendula adalah untuk luka yang bersih yang tidak dijangkiti
kuman.Gunakan cecair terus keatas bahagian yang luka. jangan gunakan untuk luka
yang dalam.

HYPERICUM: Ini penawar untuk luka yang dalam. Penwar ini untuk luka yang
dijangkiti kuman Jika ada perasaan sakit menyucuk, berikan hypericum 6c atau 30c .

STAPHYSAGRIA: Jika ada luka tertikam, penawar ini adalah sesuai.

MELECUR

Melecur yang paling kerap ditemui ialah melecur `tahap pertama (first degree) dimana
gejala nya ialah kulit menjadi merah.
Tahap selepas ini ialah ada nya gelembung air dan selepas ini, tahap melecur yang
agak berat ialah dimana keksemua lapisan kulit terbakar. Ini di panggil t(hird degree
burn) atau melecur tahap ketiga. Di peringkat ini kulit menjadi hitam atau putih

Melecur tahap pertama jika
melebihi tiga suku ruang kulti adalah merbahaya dan tidak boleh dirawat di rumah dan
begitu juga melecur tahap ketiga.

CALENDULA:
Ini adalah penawar yang utama yang digunakan di dalam kes melecur tahap pertama
dan juga kesan parut dari melecur lama. Ia boleh di gunakan untuk melecur
disebabkan berjemur di matahari. ia digunakan didlam bentuk `tincture’ yang
dicairkan, atau gel atau semburan.Ia digunakan sebagai ubat luar.

CANTHARIS:
Penawar ini adalah untuk perasaan sakit terutama didlam kes tahap kedua atau ketiga
Ia perlu diambil sebagai ubat dalaman.

CAUSTICUM
Ini adalah penawar yang mungkin berguna untuk kesen parut kebakaran/ melecur.

URTICA URENS:
Ini adalah penawar utama yang digunakan untuk perasaan sakit melcur tahap pertama.
Ia boleh digunakan juga didalam kes sambar panas (sun burn)Penawar ini biasanya
diambil sebagai ubat dalaman didalam potensi 6c atau 30c.

DEMAM PANAS

Demam panas dikalangan kanak kanak adalah pekara yang sering di temui . Malahan kanak kanak lagi mudah demam dari orang dewasa dan demam itu adalah aktiviti sistem pertahan untuk memperbanykkan anitbodi ddalam badan kanak kanak itu supaya sistem pertahanannya kukuh dan membpu meolak infeksi kemudiannya kelak.

Seringkali bila anak demam, ibu ayah akan sibuk memberi ubat demam untuk menurunkan kadar panas dengan secepat mungkin . Ubat yand sering digunakan ialah parasetamol dan selain ini yang terbaharu adalah ibuprofen. Ubatan ini memang mampu menurunkan kadar demam tetapi kajian demi kajain telah menujukkan bahawa suhu yang panas itu adalah perlu untuk badan menjalankan tugas melawan kuman bakteria atau yang lebih biasa, virus yang menyerang!

Amalan yang di syorkan oleh Rasul SAW ia itu menyejukkan suhu dengan air adalah cara yang selamat dan tidak mudharat sebab memang tidak boleh dinafikan jika terlau panas boleh mengakibatkan sawan demam! Akan tetapi, didalam pengalaman saya sawan demam ini tidak akan terjadi kepada kesemua bayi dan ada bayi yang senang mendapatnya dan ada bayi yang tidak akan mendapatnya.

Rawatan homeopathy yang saya amalkan untuk kanak kanak atau bayi yang demam
termasuklah Aconite, Belladonna, Ferrum phos, Pulsatilla, Chamomilla dan lain lain.

Kesan dari rawatan homeopathy tidak menurunkan kadar suhu dengan cepat seperti paraCetamol tetapi kanak kanak akan lebih selesa, kurang meragam, tidak dapat sawan dan tidak gelisah.

Sedikit penerangan penawar untuk demam panas

ACONITE
Demam berlaku dengan secara tiba tiba, pada kanak kanak yang biasa nya cergas, mungkin selepas berembun atau terkena angin sejuk, atau terperanjat.. Demam nya terlau panas dan mungkin anak gelisah dan rasa takut wujud.Kanak kanak haus dan gelisah. Suhu panas dan kering berselang seli dengan sejuk berpeluh.Peluh nya adalah di kawasan yang ia baring
diatasnya.

BELLADONNA
Yang ketara pada anak yang memerlukan penawar ini adalah meracau semsa demam sehingga kadang kal nampak hatu dan seaginya.Kaknk kaknk terlau kering dan panas, muka mungkin merah kepanasan tetapi kadangkala tidak nahu minum.

Anak yang demam senang terperanjuat dan boleh medapat sawan demam. penawar ini adalah yang utama say gunakan didalam kes sawan demam. kaknk kanak tersentak bila diangkat atau diletak!

CHAMOMILLA
Penawar ini dibri mengikut pernagai anak yang demam. Jika anak iti kuat mengamuk serta marah dan tidak mahu diletak, mahu didukung atau di buai, sering mebaling benda yang diminta mak chamommilla lah penawar untuk demam nya!

FERRUM PHOS
Demam ferrum phos terjadi dengan beransur dan tidak serta merta pada kanak kanak yang berwatak lemah longlai. Kaki tangan nya sejuk tetapi kepala nya panas.Boleh diginakan secara rutin didalam kesemua kes slesema yang di peringkat higus meleleh. Penawr ini di gunakan denga fahamn biochemic untuk demam. Sesuai diulang jika di bancuhkan sebiji dengan potensi 6c atau 12c dan di beri setiap setengah jam.sehingga mendapat tindak balas.

PULSATILLA
Ini adalah suatu lagi penawar yang diberi mengikut watak anak yang demam.Kanak kanak
manja, kuat merenget , minta dbelai dan dilayang tidak mauh diletak , menangis manja, bukan menagis marah, sungguhpun demam tidak haus dan tidak mahu makan.

RAWATAN BATUK

Penawar Homepathy boleh merawat batuk akan tetapi batuk yang berlarutan atau bersifat kronik perlukan rawatan dari Pengamal Homeopathy yang berpengalaman untuk mendapatkan rawatan menyelurah ( constitiutional treatment.)

ACONITUM:
Kanak kanak atau Dewasa yang memerlukan Aconite bangun dari tidur dengan batuk yang
kering dan serak. Gejala batuk yang memerlukan Aconite ini adalah, tiba waktu malam, selepas tengah malam. penyakit yang memerlukan Aconite terjadi selepas pesakit terdedah kepada udara sejuk, angin malam, dan batuk nya melarat selepas meminum air sejuk , atau terhidu asap rokok Penawar in kerap kali di perlukan pada peringkat awal batuk `anjing’ `coup’, atau penyakit bronkitis atau radang paru-paru (pneumonia)Beserta batuk mereka akan mengidap mulut kering dan sesak nafas. Mereka selalunya terasa dahaga. Perasaan risau atau cemas kerap kali megirigingi batuk ini.

ANTIMONY TARTARICUM
Batuk yang berbunyi kuat serta berkahak dengan ketidakupayaan untuk mengeluarkan kahaknya itu. Kadangkala batuk bermula disebabkan marah atau tercuit perasaan .Kesesakkan nafas yang dialami akan menyebabkan kanak-kanak ini mengantuk, lemah dan tidak bermaya. Melarat selepas pukul empat pagi, Kesesakkan nafas menyebabkan mereka lebih mahu duduk dari baring. Beserta dengan kesesakan nafas, ada perasaan gelisah, pesakit terasa kesejukan tetapi tidak mahu juga bilik yang panas atau tertutup.Mereka berkehendak bilik sejuk dan tingkap terbuka. Remedi ini jarang diperlukan pada awal penyakit. Remedi ini sering diperlukkan bila batuk berhasil dari suntikkan tiga serangkai.

BELLADONNA
Bila gejala batuk datang dengan tiba tiba dan batuk tidak berkahak, berserta suara serak
mungkin Bell yang diperlukan .Kanak kanak ini mungkin mengantuk(drowsy), dan semasa tidur ia meracau . Gejala batuknya melarat pada waktu malam.:

BRYONIA:
Bila selsema bermula dengan hidung berhingus dan bergerak ke dada, Bryonia sering di
perlukan., terutama, bila batuknya kering dan melarat bila bergerak.Menarik nafas adalah sakit, dan bergerak pun sakit . Kanak kanak akan cuba duduk sediam yang dapat.Kanak kanak ini tidak suka bilik panas, dan batuk akan melarat dibilik panas serta selepas makan dan minum. Tekak mungkin terasa gatal dan in juga menyebabkan batuk.Batuk mungkin diiringi dengan perasaan loya dan semasa batuk, mungkin kepala akan terasa sakit.Pesakit terasa haus dan inginkan air
yang banyak.

DROSERA
Batuk bertalu talu serta kering dan berbunyi macam salak anjing (barking cough) . Pesakit
mungkin mengalami gatal tekak di sertai dengan bunyi tersedak.peluh sejuk dan muntah. Batuk akan bertambah teruk semasa baring, selepas tengah malam terutama pada pukul dua pagi dan batuk juga teruk semsa bercakap, makan atau minum. Kanak kanak ini mungkin memegang dada nya semsa batuk. Berpeluh banyak dan terasa kedinginan terutama waktu malam, suara mungkin menjadi serak.

FERRUM PHOS
Gejala batuk bagi penawar ini ialah , pesakit tidak mengalami batuk itu dengan tiba tiba,
disebaliknya gejala batuk itu datang dengan beransur ansur dan tidak terlalu kuat( not a sudden nor violent onset).Kakak kanak yang memerlukan penawar ini sering pucat dan menjadi sakit kalau terkena cuaca sejuk atau badan nya terdedah pada sejuk.Batuk melarat di kala sejuk, waktu pagi, dan selepas makan. kadang kadang kahak mengandungi darah dan mungkin ada rasa sakit didada, sakit mencuck sewaktu batuk dan semsa menarik nafas.Tidak mempunyai selera makan dan tidak mahu makan daging serta susu tetapi suka pada benda masam.Suara juga mungkin serak.

HEPAR SULPHURIS
Penawar ini untuk batuk yang berdengking terutama bila ia melarat ketika sejuk.Batuk juga melarat semasa terkena habuk , tekak kering , memakan atau meminum benda sejuk., tarik nafas panjang, atau angin sejuk.Bunyi kahak tetapi tidak dapat megeluarkan nya, ataupun banyak kahak dan dapat meludahkannya.Anak anak ini akan berpeluh semasa batuk dan peluh nya berbau masam.Cuaca mendung atau hujan mungkin lebih disukainya tetapi tidak boleh tahan dengan angin sejuk.Pesakit amat sensitif semasa sakit, selalu marah marah

IPECAC
Bila anak mendapat batuk yang berbunyi kering dan bertau talu serta loya dan muntah (
wretching) Ipecac mungkin penawarnaya.Kanak kanak ini mendapat kahak yang mengandungi darah dan gatal tekak meneybabkan batuk . Mereka meungkin batuk dengan setaipa nafas dan mungkin mengalami air liur yang berlebihan.Batuk melarat di waktu panas dan bila baring di atas katil yan panas. batuk mungkin terjadi semasa perubahan cuaca . Ia mungkin disertai bersin dan serak suara. Penawar ini sering digunakan untuk bayi yang batuk beserta muntah.

KALI BICHROMICUM
Dikenali daripada kahak yang bersifat bertali dan kuning. Pesakit akan bertambah batuk selepas makan , minum mendedah anggotta badan dan cuaca sejuk atau pukul tiga pagi.Batuk akan berkurangan selepas keluar kahak yang bertali, pada cuaca pansa dan tidur dikatil panas. Terasa sensasi seperti rambut dibelakan tekak yang menyebabkan terbatuk. Suara mungkinserak dan tereasa sakit bila menjelir lidah.Ada kalanya pesakit mengalami sakit di dada bahagian sternum yang melarat ke tegah belakang.penawar ini tidak digunakan di peringkat awal batuk.
.

PHOSPHORUS:
Kanak kanak yang memerlukan penawar ini mengidap batuk yang bersifat kering dan keras bunyi nya dengan rasa perit dibelakang tulang dada (sternum) Aggravasi adalah semasa baring terutama berbaring sebelah kiri.. pesakit akan terbanugn dan perlu duduk. Batuk juga melarat di kala bercakap, bergerak, berpindah dari bilik panas kebilik sejuk, seperti berlaku bila ke tempat berhawa dingin,atau dari bau bauan yang kuat ( contoh, tumis cili, minyak wangi). Untuk mengurangkan rasa sakit, pesakit mungkin memegang dada nya semasa batuk Pesakit suka pada air batu, tetapi batuk boleh lega bila berselimut diatas katil. Batuknya meletihkan,dan kakdang kala ada terasa pijar di dada serta tereasa ketat dibahagian dada.Hingus kadang kala berdarah dan suara serak. Penawar ini sering diperlukan untuk kes berat seperti lelah dan radang paru paru akan tetapi kadangkala sesuai untuk batuk yang telah menjadi kronik..

PULSATILLA:
Penawar ini mempunyai ciri ciri nya tersendiri tetapi sering kali diberikan berdasarkan ciri umum pesakit. pesakit yang memerlukan penawar ini tidak tahan bilik panas atau cuaca panas,batuknya melarat semasa baring untuk tidur,berjalan di udara sejuk melegakan batuk. pesakit perlu bangun untuk melegakan batuk, kahak hijau atau kuning dan batuk nya berkahak diwaktu malam tetapi kering diwaktu siang. Pesakit Pulsatilla senang menangis,tidak dapat berbuat keputusan,cepat bertukar `mood’ dan suka menyenangkan hati orang. Terlalu manja dan berkehendak kasih sayang , takut di tinggalkan..

RUMEX:
Gejala paling ketra penawar ini ialah terlalu sensitif terhadap keadaan udara sejuk.Udara sejuk akan menyebabkan batuk sehingga pesakit akan menutup hidungnya dengan kain untuk mengelakkan dari meghidu udara sejuk Tekak gatal dan tenggorok pun terasa miang dan menekkkan bahagian atas tulang dada akan menambahkan rasa miang.Batuk tidak berkahak dan suara serak. Melarat waktu malam serta bila bergerak dan lega bila panas. .

SPONGIA:
Penawar ini adalah yang utama untuk batuk yang kerting dan berdengking. Batuk akan melarat dengan angin sejuk, bilik panas , asap rokok , bercakap, tidur bantal rendah, meminum air sejuk atau memakan benda manis.Batuk juga teruk di waktu awal malam.Makanan atau minuman panas akan melegakan, juga bangun duduk dan membongkok kedepan.Batuk lebih teruk pada awal malam.
.

RAWATAN HOMEOPATHY SAKIT PERUT MEMULAS (COLIC) DAN SAKIT GIGI.

Walaupun ada banyak teori teori kenapa bayi muntah atau mengidap apa-apa
penyakit, didalam perubatan homeopathy gejala itu adalah tindak balas organisma itu untuk menangani infeksi atau jangkitan dan tekanan dari dalam badan atau dari luar ( stress) . Ia itu, gejala sakit merupakan usaha badan untuk membela diri dan meneymbuh diri!

Selain dari rawatan yang tidak wajar untuk bayi yang mengidap demam dan selsema rawatan untuk sakit bila nak tumbuh gigi juga diberi rawatan yang tidak wajar termasuk lah ubat pelali, ubat menahan sakit dan juga ubat tidur atau sedative. Ubatan ubatan ini berpotensi membawa kesan sampingan yang merbahaya.Pakar kanak kanak atau pediatrik didapti menggunakan ubatan in didalam usaha mereka untuk meringankan beban sakit bayi dan kecemasan ibu ayah.

Kita faham betapa ibu ayah dan doktor mereka tidak tertahan melihat penderitaan bayi mereka tetapi disini ada rawatan yang berkesan dan selamat didalam bentuk rawatan homeopathy.  Kerap kali bayi yang nak tumbuh gigi akan mengalami selain dari sakit, gusi bengkak, meleleh airliur dan demam, kadangkala sakit perut dan juga cere beret.Gejela ini perlu di amati dan penawar yang sesuai dengan gejala diberi!

Penawar yang paling kerap digunakan untuk sakit tumbuh gigi kanak kanak adalah chamomilla. Gejala yang dialami ialah gusi bengkak, kanak kanak meradang dan tidak mahu diletak, mahu di dokong atau dibuai, inginkan itu dan ini tetapi bila diberi akan membuang nya. helisah tidur malam, suka hisap jari .Tidak semestinya kesemua gejala wujud untuk memberi chamomilla tetapi jika ada tiga dari gejala ini sudah cukup untuk penawar ini berkesan untuk meredakan
penderitaan sakit tumbuh gigi.

Penawar penawar lain termasuklah Podophyllum, Belladonna, Calcarea carb Coffea,
coffeinum.Untuk mehamai yang mana satu yang diperlukan boleh dirujuk kepada materia medica penawar berkenaan.

Kadangkala semasa anak sakit adalah lebih wajar merawat kerisauan ibu bapa dari masaalah kanak kanak itu! Ibu bapa cukup takut apabila anak mereka demam sedangkan demam adalah suatu cara badan menangani infeksi yang akan memperkukhkan sistem pertehanan bayi itu. Yang pasti 95% keadaan sakit kanak kanak tidak perlu sebarang rawatan. Ini telah diakui oleh pakar kanak kanak Robert Mendelsohn dari Amerika Syarikat. Rawatan yang menurunkan demam boleh juga membawa masaalah pada sistem pertahanan kanak kanak itu disamping membebankan hati dan buah pinggang dengan `drug’.

Rawatan homeopathy untuk sakit perut terasuklah chamommilla, pulsatilla, Nux Vomica, natrum Sulph, Bryonia mag phos, colocynthis, lycopodium dan sulphur.Untuk keterangan lanjut tentang penwar penawar ini, sila rujuk kepada materia medica penawar penawar tersebut.

Walaupun kadangkala dapat dikatakan kanak kanak itu sakit perut sebab alahan pada apa yang dimakan. Didalam rawatan homepathy dipercayai bahawa kanak kanak yang sihat tidak akan alah pada makanan dan rawatan boleh diberi berdasarkan apa yang di alahnya itu sama ada susu, atau buah dan lain lain.

Penawar homeopathy mempunyai skop yang cukup luas untuk rawatan kanak kanak dan adalah jauh lebih selamat dari panadol, antihistamine, antibiotic dan lain lain `drug ‘ yang diberi oleh doktor. Amatlah perlu bagi ibu bapa mencari alternatif yang selamat dan berkesan untuk merawat masaalah kesihatan kanak kanak.Malahan penawar homeopathy boleh memperbetulkan masaalah dengan cara yang lebih berkesan sehingga kanak kanak itu tidak mengidap masaalah begitu pada masa depan dan menjadi orang dewasa yang sihat.