CADANGAN STARTER HOMEOPATHY HOMEKIT

 

Ubat homeopathy
Ubat homeopathy

1.Aconitum Napellus. (Aconite)

Ini adalah penawar utama untuk kes terperanjat. Juga untuk demam yang datang dengan tiba-tiba.

Sesuai untuk kes bayi yang deman tiba-tiba selepas terperanjat atau, selepas terdedah kepada angin sejuk .
Gejala demam yang memerlukan aconite ialah panas, kering, haus , gelisah.
Pesakit yang memerlukan Aconite berkeadaan gelisah dan takut. Kadangkala terasa dirinya akan mati dan juga takut mati. Ini sering perasaan orang selepas kemalangan, atau mendapat serangan sakit tiba-tiba contohnya stroke atau heart attack .
Aconite berguna untuk radang peringkat permulaan dan jarang digunakan untuk kes yang sudah lama dan sudah bernanah. Radang di mana-mana saja berbentuk merah , sakit dan bengkak.

2.Allium Cepa.(bawang merah)

Penawar ini adalah penawar untuk peringkat permulaan selsema, dan gejala selsema yang memerlukan allium cepa ialah selsema yang berserta hingus cair yang memerahkan tepi hidung dan ruang kulit bawah hidung serta mata juga merah dan berair, dan tekak kering dan perit. Oleh kerana bawang merah menyebabkan mata dan hidung berair, ia kerap digunakan untuk selsema dan bersin yang timbul dari alahan (hayfever)Gejala penyakit yang ia boleh merawat ialah hingus yang cair dan meyebabkan pedih hidung.
Pesakit terasa rimas dibilik yang panas dan lebih suka berada di luar atau di bilik yang sejuk.

3.Apis mellifilica (honey bee)

Penawar ini sering digunakan untuk gigitan serangga yang berbentuk merah dan keras serta sakit.
Juga bila ada kes urticaria atau yang disebut kelopak garam, bila mana sakitnya lega dengan dikenakan air dan pesakit terasa panas dan suka mandi ia akan meredakannya.
Apis adalah di antara penawar psaikologi untuk orang cemburu.Kes yang memerlukan apis kerap kali tidak mengalami dahaga,kecuali kes demam yang memerlukan apis. Apis juga adalah diantara penawar utama untuk kes radang buah pinggang di mana pesakit tersangat sembab terutama di kawasan muka di mana kelihatan sembabnya di bawah mata.

4. Arnica (mountain daisy):
Ini adalah penawar utama di dalam kes kecederaan atau luka sebagai rawatan cemas. Ia berguna di dalam kes pendarahan yang membawa kepada kurang pengaliran darah keotak (shock) dan juga kecederaan yang menyebabkan lebam. Ia boleh mengurangkan rasa sakit dari kecederaan dan mempercepatkan prosess penyembuhan.Sama ada anda mengalami sengal sengal atau kecederaan selepas bersenam atau bersukan, Arnica boleh menolong menyembuhkannya.
Arnica sering digunakan bersama aconite di dalam kes kecederaan terhasil dari kemalangan yang melibatkan trauma kepada badan dan juga keadaan terperanjat emosi.

5.Belladonna
Gejala utama bell adalah panas, merah, kering dan kerap terperanjat. Sakit kepala bell berdenyut denyut dan melarat bila berjalan atau bergerak. Kanak-kanak yang demam bell akan tersentak semasa tidur bezanya dengan Aconite, sering yang memerlukan bell tidak haus.kes kanak kanak demam yang senang mendapat sawan tarik (febrile fit) kerap kali dapat disembuhkan dengan bell.

6. Bryonia
Bila selsema bermula dengan hidung berhingus dan bergerak ke dada, Bryonia sering di
perlukan, terutama, bila batuknya kering dan melarat bila bergerak. Sakit apabila menarik nafas dan bergerak pun sakit . Kanak-kanak akan cuba duduk sediam yang mungkin. Kanak-kanak ini tidak suka bilik panas dan batuk akan melarat di bilik panas serta selepas makan dan minum.
Tekak mungkin terasa gatal dan in juga menyebabkan batuk. Batuk mungkin diiringi dengan perasaan loya dan semasa batuk, mungkin kepala akan terasa sakit.
Ciri penting bryonia ialah melarat bila bergerak dan haus, meminum air banyak.Sering digunakan pada bengak sendi yang mempunyai ciri sakit bila bergerak. Kes bryonia suka duduk diam dan tidak mahu bergerak sebab pergerakan adalah sakit

7. Chamomilla (chamomille):

Ramai ibubapa mendapat keselesaan tidur malam dengan kegunaan penawar ini ! Chamomilla
adalah penawar utama untuk kanak kanak yang meragam di waktu malam, terutama yang
kembung atau sedang tumbuh gigi.Kanak-kanak yang menangis tanpa sebab dan perlu
didukung, dan akan menangis semula sebaik saja diletak memerlukan chamomilla.

8. Ferrum phos
Demam ferrum phos terjadi dengan beransur dan tidak serta-merta pada kanak-kanak yang berwatak lemah longlai. Kaki tangan nya sejuk tetapi kepalanya panas. Boleh digunakan secara rutin di dalam kesemua kes selesema yang di peringkat hingus meleleh. Penawar ini digunakan dengan fahaman biochemic untuk demam. Sesuai diulang jika dibancuhkan sebiji dengan potensi 6c atau 12c dan diberikan setiap setengah jam.sehingga mendapat tindak balas.

9. Hypericum (St. John’s wort):
Penawar ini adalah yang pertama perlu difikirkan apabila urat saraf terlibat di dalam
kecederaan.Mana-mana kecederaan yang mengalami sakit yang mencucuk (shooting pains). Kawasan yang cedera yang mengandungi banyak urat saraf termasuklah, jari dan jari kaki , dan tulang belakang.. Kalau jari tersepit pintu, inilah penawarnya!

10. Ignatia (St. Ignatius bean):
Suatu hari kelak, mungkin penawar ini digunakan oleh sebilangan pakar psikiatrik. Ia adalah penawar yang terkemuka untuk kedaan duka yang datang mendadak seperti kematian , perpisahan, kerisauan dan gundah gulana. Gejala pesakit ialah ia mudah mengeluh dan mungkin terasa sesuatu terlekat dikerongkong dan kadangkala mengiggil.

11. Ledum
Ledum digunakan untuk luka yang mencucuk atau menikam seperti tercucuk paku, jarum atau benda tajam yang lainnya.Luka dari paku karat yang besar dan panjang memerlukan rawatan doktor akan tetapi tiada salahnya kalau diberi ledum juga. Adakalanya ledum juga berkesan untuk gigitan serangga.

12. Magnesia phosphorica (phosphate of magnesia):
Penawar ini adalah yang sangat berkesan untuk penyakit kijang (cramps), termasuk senggugut.
Gejala yang dialami adalah pesakit perlu bongkokkan badan kedepan dan terasa lega dengan menuam benda panas ke kawasan yang sakit.

13. Nux vomica (poison nut):
Ini adalah penawar utama bagi penyakit yang timbul dari ubat-ubatan (kesan sampingan drugs) termasuklah kesan sampingan memakan terlalu banyak rempah, maajun atau jamu. Gejala Nux Vom termasuklah, terasa terlalu peka kepada bau-bauan dan bunyi bising , letih belajar, pedih perut dan sembelit, tak tahan angin sejuk Selalu nya orang yang ,memerlukan Nux Vom termasuk kategori baran ( irritable).

14. Nat mur
Kanak kanak yang memerlukan nat mur pendek dan kurang berat badan, selalu panas, senang merajuk dan sukar dipujuk dan suka makan masin. Selsema nat mur cair dan meleleh. Muka remaja yang memerlukan nat mur berminyak dan berjerawat. Selalu terasa panas, sama ada terlalu sukar untuk menitiskan air mate atau terlalu mudah.
Wanita nat mur pula memendam perasaan, kelihatan tenang dan menyimpan perasaan .
Watak nat mur sukar diselami sebab tidak suka bercerita tentang diri sendiri. Penawar ini berwatak penyedih

15. Phosphorus
Kanak-kanak yang memerlukan penawar ini mengidap batuk yang kering dan berbunyi kuat serta mengidap sakit di bahagian dada. Batuk bertambah teruk apabila berbaring, terutama bila berbaring ke sebelah kanan. Mereka berjaga malam dan perlu bangun dan duduk untuk melegakan batuk. Batuk juga bertambah semasa bercakap, bergerak, berpindah dari bilik panas ke bilik sejuk sepertimana berpindah masuk ke dalam kereta berhawa dingin. Untuk melegakan sakit dada, kadang kala mereka meletakkan tangan ke dada. Berselimut melegakan perasaan ketat di dada. Mereka suka air sejuk, atau air batu. Batuknya menyebabkan terasa lemah dan letih. Kadang kala lendir atau hingus berdarah dan suara menjadi serak. Seringkali saya mengunakan penawar ini berdasarkan bentuk badan dan watak. Watak phosphorus adalah penakut, takut gelap, takut petir, sensitif, suka berkawan, badan kurus dan tinggi. Amat berguna untuk batuk lelah bilamana gejalanya bersamaan dengan penawar ini.

16. Pulsatilla (windflower):
Barangakali Pulsatilla adalah penawar yang paling kerap diberi kepada kanak-kanak dan wanita oleh kerana ciri-ciri tertentu penawar ini.
Ia sesuai untuk kanak kanak yang selalu panas tetapi tidak tahan terlalu sejuk, wanita yang boleh pengsan kalau pakai tudung terlalu tebal, senang menangis, manja tetapi kadangkala garang, kanak-kanak yang melekat dekat maknya. keadaan emosi nya berubah dengan cepat tetapi ia ingin membuat yang disukai orang.
Kanak-kanak yang sering menangis dan mahu didokong tetapi berbeza dengan chamomilla, Kanak kanak ini menangis manja sedangkan chamomilla menangis kemarahan! Kerap kali pesakit pulsatilla tidak suka makan dan tidak juga haus.

17. Rhus tox (poison ivy):
Penawar ini adalah yang paling kerap digunakan untuk terkehel otot. Bila ia mula bergerak, pergerakan itu sakit, tetapi bila ia terus bergerak terasa lega pula.Juga orang yang akan mengalami demam atau lengoh sendi ketika hujan. pada waktu malam, ia mengalami sengal otot yang menyebabkan ia perlu kerap bertukar posisi.

18. Staphisagria
Penawar staphisagria juga memendam rasa akan tetapi pendam rasa staph agak berbeza.
Selalunya ia timbul di kalangan isteri atau anak atau pekerja yang mempunyai suami atau
ibu/ayah , atau majikan yang garang. Si mangsa geram di dalam dan bertindak secara mogok atau sekali sekala terlepas geram. Seorang iseri yang sering megidap migraine telah pulih dari penyakit yang telah timbul beberapa bulan setelah ia berkahwin. Semasa saya merawatnya saya telah bertanya, apakah perasaan anda tentang perkahwinan anda. Ia menjawab, saya terasa terparangkap tanpa jalan keluar! Suaminya kasar dan berang dan sering meluahkan perkataan perkataan yang kesat dan siisteri cuma berdiam diri bila dimarah. malahan di depan saya pun suaminya memarahi isteri nya dengan cara yang garang. Agak anih kes ini sebab siisteri belajar bagaimana untuk meredai marah suami bila ia mula dapat meluahkan persaannya yang telah lama berbuku. Ia sering mogok dan buat kerja rumah tak betul dan ini menyebabkan sisuami bertambah marah. Setelah dirawat, hilang perangai mogok, bila suami marah , ia boleh balas dengan lembut dan lama kelamaan suami dapat ubah cara marahnya sebab mereka adalah pasangan yang faham Islam dan inginkan penyelesaian.

Tambahan :

Gelsemium. Ubat utama untuk flu. Tersangat letih, mengigil yang terasa dekat tulang belakan, mengigil, lengih sendi , berat mata dan kepalam

 

19.  Eupatorium. Ini antara ubat demam flu dan demam dengue. Satu lagi adalah  penawar demam dengue adalah phosphorus. Apa-apa jenis demam yang tersangat lenguh sendi boleh ditolong dengan Eupatorium .

 

20  Arsenicum Album. Penawar utama untuk kes keracunan makanan. Pesakit risau dan nak diteman. Sesuai untuk sesiapa yang teramat risau dan takut mati . Gejala dan semboyang semakin kuat tengah malam sehingga tiga pagi . Haus tetapi nak air sikit sikit sahaja.

 

 

2 thoughts on “CADANGAN STARTER HOMEOPATHY HOMEKIT

  1. Assalamualaikum Dr. Saya perlukan khidmat nasihat ttg panic disorder Dan psychosis. Harap doktor dpt bantu. Tq.

    1. Alaikum salam,
      Untuk kes begini, kena jumpa pengamal . Memang saya boleh rawat dan ini kes yang perlukan kepakaran, hanya ada beberapa homeopath di Malaysia yang boleh rawat termasuk Dr Low Boon Song, Dr Saeed dan saya

Comments are closed.