Probiotics dan Eczema

Ada 400-1000 species bakteria baik dalam usus setiap individu
Ada 400-1000 species bakteria baik dalam usus setiap individu
Probiotic adalah bakteria baik yang sememangnya wujud dalam usus. Probiotic boleh diberikan sebagai makanan tambahan untuk tingkatkan bakteria baik dalam usus.

Dalam kes-kes tertentu probiotics boleh menjejaskan .

Ini penelitian saya : Ada beberapa kes pesakit saya yang sedang sembuh dapat semula eczema selepas probiotic.

Dalam kes tertentu, bila mengambil probiotic dengan prebiotic, berlaku kesan negatif. Ini boleh berlaku sebab prebiotic adalah baja pada probiotic dan menyebabkan pembiakkan probiotic dari sumber luar secara mendadak .

Seorang baby sampai dapat impetigo ( secondary infection) bila serbok probiotic terkena dipipi.

Pada pendapat saya: System immune bayi yang eczema tidak berfungsi dengan optima maka ada kemungkinan sistem immune tidak dapat bezakan bakteria jenis probiotic dan bakteria jenis pathogen. Maka, yang jenis baik atau istilah science nya commensal, menjadi pathogenic dalam kes-kes tertentu.

Satu lagi kemungkinan adalah sistem tagging sistem immune jadi songsang maka bakteria commensal dari sumber luar dianggap musuh tapi yang sudah sedia ada dalam badan sudah ditagkan sebagai kawan .

Ada lebih dari 10,000 strain probiotic sedunia yang boleh menjadi commensal dalam tubuh manusia keseluruannya tapi setiap individu hanya ada dari 400-1000 strain . Maka strain yang wujud pada seorang itu bergantung pada lokasi dan makanan serta pendedahan individu itu.

Kepelbagaian ini mungkin penting dan bila mengambil probiotic yang mengandungi 5-10 strain sahaja mungkin keadaan ketidak seimbang berlaku atau strain itu yang tidak wujud pada individu berkenaan menjadi pathogenic walaupun pada hakikatnya ia adalah dari strain comensal .

Antara kesan yang saya lihat dikalangan pesakit saya yang mengambil probiotic ie berlaku setelah mengambil probiotic adalah :

1. cirit birit 2. eczema flare up 3. impetigo ditempat yang terkena serbok probiotik.

Saranan saya : Bila mengambil rawatan homeopathy atau mengambil prebiotic seperti gum arabic, hentikan probiotic .

Prebiotic mampu membiakkan commensal bakteria tempatan yang sedia ada dan sekaligus ini akan membantutkan bakteria pathogen dan jenis kulat ( candida aspergilus dan lain-lain)

Dalam keadaan selepas cirit birit dan pengambilan antibiotic, dimana ada keperluan untuk membiakkan semula bakteria baik dalam usus sebab sudah pupus dek cirit birit atau antibiotik, appendix manusia adalah safehouse bagi bakteria tempatan sedia ada dan dengan pengambilan prebiotic akan biakkkan semula tanpa perlu pada probiotic.

Bacaan tambahan, kajian tentang perkara yang saya sebutkan

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023604/